De vaste beugel

Met een vaste beugel, ook wel een “slotjesbeugel” genoemd kan je tanden en kiezen of groepjes tanden en kiezen verplaatsen. Een groepje tanden wordt gebruikt als een soort anker. Via dit groepje tanden kan de orthodontist de stand van een andere tand of kies corrigeren. Dit kan met een elastiekje of een veertje. De constante druk zorgt ervoor dat deze tand ongeveer 1mm per maand verplaatst.

zelfligerend 1

Plaatsing

De volgende onderdelen kunnen worden gebruikt bij het plaatsen van de vaste beugel. Lees hier de instructiebrief voor vaste apparatuur.

  • Brackets/slotjes: een bracket is als het ware een klein handvat om je tand of kies. Dankzij deze slotjes kan de orthodontist een kracht uitoefenen op een tand en daarmee die tand of kies in de gewenste richting verplaatsen.
  • Metalen bandjes: dit zijn metalen ringen die rondom je kiezen worden geplaatst. Op deze ringen kan een bracket en/of buis zitten. Als er metalen bandjes nodig zijn, worden er eerst separatie elastiekjes(spacer) geplaatst.
  • Spacer (separatie elastiek): een elastiekje dat tussen je kiezen geplaatst wordt om ruimte te maken voor bandjes om je kiezen. Deze elastiekjes duwen je kiezen een beetje uit elkaar en dat kan best vervelend aanvoelen. Als je er niet van kan slapen mag je best een pijnstiller nemen. Spacers worden ongeveer één week voor je vaste beugel geplaatst.
  • Draad: metaaldraad die door alle slotjes loopt, dient daarbij als een soort ‘rail’. De tand of kies zal zich door deze draad laten verplaatsen.
  • Spiraalveertje: een spiraalveer duwt of trekt aan de brackets om de ruimte tussen de tanden of kiezen te vergroten of juist te verkleinen.
  • Elastiekjes: dit zijn kleine elastiekjes die de metaaldraad in de bracket houden. Je kunt aan je orthodontist leuke kleuren vragen.
  • Elastieken: dit zijn rubberen banden, vastgehaakt aan een bracket die verbonden zijn tussen onder- en bovenkaak. Als onderdeel van orthodontische behandelingen worden vaak elastieken gebruikt. De elastieken leveren de kracht die nodig is om je tanden of een groepje tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen volgens de instructies van je orthodontist. Vervang de elastiekjes 1 maal per dag want ze worden snel slapper. Vervang ze op hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld vlak voordat je naar bed gaat. Let hierbij p de kleur van de elastiekjes. Je mag bij het eten en het tandenpoetsen de elastiekjes uitdoen.

Tips

Floss, stook of raag niet tussen de kiezen waar een spacer zit, maar reinig wel goed de rest van je gebit. • Eet geen kleverig voedsel. • Als een spacer uitvalt neem je contact op met je orthodontist.