De behandeling

Eerste consult

Bij het eerste consult heb je een persoonlijk gesprek. Er wordt gekeken naar je gebit, de stand van je kaken en het gezicht en jouw specifieke wensen. Tijdens deze eerste afspraak wordt er ook een OPG (röntgen overzichtsfoto) gemaakt. Met behulp van deze gegevens en je eventuele doorverwijzing van de tandarts worden  de mogelijkheden met je besproken. Er zal een indicatie worden afgegeven van de duur van de behandeling. Normaal gesproken duurt een gemiddelde behandeling voor een uitneembare beugel minimaal 9 maanden en voor een vaste beugel 1½ tot 2 jaar. In het eerste consult kan ook een globale kostenindicatie worden gegeven.

Behandelplan

In je eerste consult is er al een globale indruk van je gebit gemaakt. Indien je hebt besloten de beugel te plaatsen, komt er een uitgebreider onderzoek. Dit houdt in dat er diverse röntgenfoto’s gemaakt worden en afdrukken van het gebit. Met behulp van alle verkregen informatie en foto’s wordt er een behandelplan opgesteld. Dit is jouw persoonlijk behandelplan. Hierin wordt omschreven hoe de verdere behandelingen plaats zullen vinden om het gebit mooi in vorm te krijgen.

Bespreken behandelplan

Vervolgens krijg je uitleg over de behandeling: er wordt nu ook een gespecificeerde kostenbegroting gegeven welke van belang is voor je ziektekostenverzekeraar. Tevens zullen wij vanaf heden ook je tandarts op de hoogte houden van het behandelplan.

Behandelingen

Wanneer je beugel geplaatst wordt (losse of vaste beugel) moet je regelmatig op controle komen. Tijdens deze controles wordt bekeken of de behandeling volgens plan verloopt en zal de beugel bijgesteld worden. In de regel kom je 1x per maand gedurende 1½ tot 2 jaar bij de praktijk voor controles.

Einde van de behandeling: het verwijderen van de beugel

Wanneer je uitbehandeld bent, mag de beugel verwijderd worden. Het is dan wel de bedoeling dat de tanden en kiezen daarna ook op de juiste plek blijven. Daarom is het veelal noodzakelijk dat er een retentiespalkje achter de tanden geplaatst wordt. Ook zal er een periode, na het verwijderen van de beugel, in de nacht een retentiebeugel gedragen moeten worden.